Eerste klimaatneutrale hotel

Eerste klimaatneutrale hotel ter wereld komt in Amsterdam Het moet het eerste hotel ter wereld worden wat (bijna) geen energie van buitenaf nodig heeft maar alles zelf produceert. Op IJburg ontwikkelt Dutch Green Company samen met wetenschappers hotel Breeze, dat in 2017 open moet. De naam Breeze verwijst naar de belangrijkste eigen energiebron voor het 155-kamers tellende hotel: wind. Niet alleen zorgen windmolens (en zonnepanelen) op het dak voor energie, de constructie van het hotel wordt zo dat wind van boven in het gebouw blaast.

Zonneschoorsteen

De koude lucht, opgevangen door het speciaal ontworpen dak, wordt in een doucheschacht verwarmd met water. Daardoor ontstaat de druk die nodig is om ‘s winters de warmte te verspreiden.
‘s Zomers gebeurt het omgekeerde: de warme wind wordt door het water gekoeld. Een zonneschoorsteen vangt de warmte op van de zon, die ook gebruikt kan worden voor de verwarming van het water. Een dak met windturbines en zonnepanelen moet zorgen voor energie.Andersom verwarmt in de zomer de warme lucht het water uit de kraan. Licht in de kamers wordt buiten opgevangen en via buizen doorgestuurd. Ook zorgt een grote warmte-koude opslag in de grond voor warm danwel koud water en worden de gevels aan zonzijdes ook bekleed met zonnecollectoren en – panelen.


Earth, Wind & Fire

Hoogleraar Ben Bronsema van de TU Delft, tachtig jaar oud, promoveerde twee jaar geleden op het systeem, dat hij Earth, Wind & Fire noemde. Met collega’s uit Delft en van de TU Eindhoven en met hulp van Dutch Green Companywerd het concept verder uitgedacht. Voor het project stelde de overheid een subsidie van 500.000 euro beschikbaar.


Wereldprimeur

Volledig zonder kunstmatige energie kan het hotel niet, voor het restaurant, het grote terras en de skylounge moet waarschijnlijk een beetje bijgesprongen worden.
Het (bijna) klimaatneutrale hotel, waarvoor nog geen exploitant is genoemd, is een wereldprimeur, zeggen de ondernemers. De bouw van het tien verdiepingen tellende hotel moet volgend jaar beginnen, de opening van Breeze is gepland voor 2017.
(bron: Misset Horeca)